Oud en Nieuw
Oliebollen, vuurwerk en lekker uit je dak gaan. Dat is oud en nieuw in Nederland en veel andere westerse landen. In Engeland heet oudejaarsavond New Year’s. In Duitsland spreken ze ook wel over Silvesteravond, naar een paus uit de vierde eeuw.
Nieuwjaar
Het nieuwe jaar begint trouwens lang niet voor iedereen op 1 januari. Boeddhisten vieren nieuwjaar met de eerste volle maan in april.Het Chinese nieuwjaar begint op de tweede nieuwe maan na de zonnewende op 21 december.Hindoes vieren nieuwjaar in februari/maart. Joden vieren nieuwjaar op Rosj Hasjana, eind september.Moslims vieren nieuwjaar op 1 Muharram. In oude Perzische landen wordt op 21 maart met Noroez nieuwjaar gevierd.
In Spanje hebben ze de traditie dat iedereen een schaaltje met twaalf druiven krijgt. Om 12 uur eten ze bij elke klokslag een druif. Als die verorberd zijn, volgt de Spaanse champagne ofwel Cava en wordt er gefeest tot de nacht voorbij is.
Nog meer tradities
In sommige Griekse dorpen rollen ze brandende vaten met teer door de straten: het oude jaar wordt opgebrand.In Schotland brengt de eerste persoon met donker haar die binnenkomt en iets meebrengt veel geluk.
Het maken van een lijst met goede voornemens is een bekend en heel oud verschijnsel. Ze deden het al in de vroege Babylonische tijd. Het is tijd om oude schulden af te lossen en oude, verkeerde gewoonten af te schaffen. Vroeger was het bekendste voornemen om geleende goederen terug te geven.